‘Gemeente moet opgelegde jeugdzorg alsnog inkopen’

‘Gemeente moet opgelegde jeugdzorg alsnog inkopen’

Als een rechter een jongere jeugdzorg oplegt die de gemeente niet heeft ingekocht, moet die gemeente de zorg alsnog inkopen. Dat schrijft staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Ministerie van Veiligheid en Justitie) in een brief aan de Tweede Kamer.

De staatssecretaris reageert daarmee op Kamervragen van het CDA, naar aanleiding van het nieuws dat veel jongeren die door een rechter jeugdzorg krijgen opgelegd alsnog lang moeten wachten op die zorg. Dat zou komen doordat rechters geen zicht hebben op welke zorg er in welke gemeente is ingekocht en welke gecontracteerde organisaties een wachtlijst hebben. Daardoor kan het voorkomen dat jongeren zorg krijgen opgelegd in een gemeente die een langere wachtlijst heeft.

Opgelegde jeugdzorg niet vrijblijvend 
De staatssecretaris laat weten dat een veroordeling van een rechter hoe dan ook betekent dat de jongere therapie krijgt. ‘Op grond van de Jeugdwet zijn gemeenten verantwoordelijk voor de beschikbaarheid van jeugdhulp. Dat geldt ook voor de beschikbaarheid van jeugdhulp die voortvloeit uit een strafrechtelijke beslissing. Jeugdhulp opgenomen in een vonnis door een jeugdrechter heeft voor de jeugdige een niet vrijblijvend karakter’, schrijft hij. Dijkhoff vindt dat wachttijden zo kort mogelijk moeten zijn, maar merkt dat dit in de praktijk niet eenvoudig te realiseren is.

Jeugdzorg alsnog inkopen
Als een jongere van een rechter jeugdzorg krijgt opgelegd die in zijn gemeente niet beschikbaar is, moet de gemeente die alsnog inkopen, stelt Dijkhoff in zijn brief. Maar als gemeenten en justitie beter gaan samenwerken, kunnen ze voorkomen dat er überhaupt jeugdzorg wordt opgelegd die niet is ingekocht, schrijft hij. ‘Voor een tijdige en passende inzet van jeugdhulp in strafrechtelijk kader is een goede samenwerking tussen gemeenten de justitie-partners randvoorwaardelijk.’

Bron

Advertenties

One thought on “‘Gemeente moet opgelegde jeugdzorg alsnog inkopen’

  1. SASKIA 19 september 2017 om 15:50 Reply

    HOE KUNNEN ZE NOU HULP IN KOOPEN ALS ZE MET GELD PROBLEEMEN ZITTEN WAS OP DE TV GISTER

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: